Hraboš polní

délka těla 9-11cm; délka ocasu 3,5-4 cm


Pokud najdeme úzké cestičky, četné hromádky hlíny, mnoho děr v půdě na pastvinách, polích nebo loukách, můžeme se být jisti, že se tam vyskytuje právě hraboš polní. Živý se převážně různými druhy trávy a bylin., ale rád si dá i kořínky a semena. Nejčastěji bychom ho mohli najít na polích s řepkou olejkou, jetelem, vojtěškou, ale i s obilím, které mu nabízí hodnotnou potravu. Jelikož má hraboš velkou spotřebu energie, musí se každé dvě hodiny vydat za potravou.
Mezi jeho nepřátele patří: sovy, lišky, kočky.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "savci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.