Ještěrka obecná

velikost až 18 cm


Ještěrka se nejradši vyhřívá na suchých místech.
V období březen-duben se probouzí ze zimního spánku(zimní strnulosti). Po tomto probuzení svléká svou starou kůži.
Aby měla ještěrka v zimě potřebné tukové zásoby, tak v létě přijímá mnoho potravy. Živý se brouky a rovnokřídlým hmyzem. Ještěrka loví tak, že svou kořistí třepe tak dlouho, dokud ji neomráčí. Poté svou kořist spolkne.
Jakmile nastane začátek října, začíná si ještěrka hledat zimní úkryt.
Ještěrku můžeme spatřit na železničním náspu, křovinách, loukách, okrajích polí nebo na zarostlých částí písečných dun.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "ryby, plazi, obojživelníci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.