Jezevec lesní

délka těla (včetně hlavy) 60-85 cm; délka ocasu 15 -20 cm


Přestože je jezevec velmi rozšířen po našem území, potkáme ho jen velmi zřídka. Největší pravděpodobnost jak se s ním setkat, je za soumraku poblíž nory. Nory tvoří labyrint podzemních chodeb. Své silné přední tlapky používají jako lopatky. Jsou to mistři v hrabání.
V přírodě se ale pohybují pomalu. Jejich nory můžeme najít mezi vysokými nebo houštinami a keři. Tyto nory bývají ale skryté.
Jezevec je všežravec a nejčastěji se živý: hlemýždi, žábami, ponravy, žížalami, bobulemi, hlízami i kořínky.
Jezevce můžeme spatřit v oblasti s lesíky, loukami, poli, pasekami a v blízkosti vod.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "savci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.