Káně lesní

velikost 50-55 cm


Káně je nejhojnějším dravcem Evropy. Tohoto ptáka vidíme nejčastěji kroužit na obloze. V zimě dokáže číhat celé hodiny na telegrafních tyčích či stromech a vyhlížet mrtvé(u silnic přejeté) drobné zvířátka, která jsou pro něj v tuto roční dobu potravou.
Potkat ho můžeme ve světlých lesích, v otevřených krajinách nebo větších parcích. Hnízdo si staví většinou ve výšce 7-25 metrů na okraji les.
Káně můžeme potkat téměř všude a je především stálým (nestěhovavým) ptákem.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "Ptáci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.