Křeček polní

délka těla 20-27 cm; délka ocasu 5-7 cm


Křeček polní je všude v Evropě na pokraji vyhynutí. Na vině je intenzivní obdělávání půdy. Křeček si hloubí systém chodeb s obytnou komůrkou a zásobárnou sahající až do hloubky dvou metrů v jílovitých nebo sprašových půdách v suchých oblastech.
Své lícní torby používá jako batoh (vak) — shromažďuje zásoby. Tyto torby pak vyprázdní v zásobárně za pomocí předních tlapek.
Křeček ulehá k zimnímu spánku. Ten však po každých 6 dnech přeruší, aby se mohl najíst.
Křečka můžeme najít na poli s obilím,vojtěškou, řepou, jetelem na loukách, pastvinách.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "savci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.