Krtek obecný

délka těla 13-15 cm; délka ocasu 2,5-4 cm


Krtek si v podzemí buduje systém chodeb, ve kterých tráví většinu času. Jeho zjistíme díky krtincům, které vznikají při stavbě tunelů. Chodby staví v hloubce 20-40 cm a v zimě jde ještě hlouběji. Jeho potravou se stávají nejčastěji žížaly, ale i červy. Celkové množství snědených červů odpovídá polovině váhy krtka.
Pokud se při lovu jídla objeví krtek na povrchu země nebo se sem dostanou za účelem sběru materiálu na hnízdo, stávají se tak lehkou kořistí pro sovy pálené a sýčka.
Krtka můžeme najít na hustě zarostlé louce, ve světle listnatých lesích nebo zahradách.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "savci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.