Kuna lesní

Délka těla (včetně hlavy) 40-58 cm; délka ocasu 18-28 cm


Kuna je ve střední Evropě vzácností. Je to důsledek pronásledování člověkem a i úbytek jejího přirozeného prostředí. Veverčí hnízda či dutiny stromů, jsou kunou vyhledávány jako úkryt.
Samička je těhotná 8-9 měsíců. Mláďata se rodí v dutinách stromu. Až mláďata dorostou do věku 6 týdnů, začnou prohledávat hnízdo a poté i opouštět. Kuna dosahuje velikosti dospělého jedince již v 5 měsících.
Kunu můžeme najít v oblasti smíšených a listnatých lesů, se starými stromy.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "savci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.