Rys ostrovid

délka těla (včetně hlavy) 80-130 cm; délka ocasu 15 -20 cm


Rys byl kdysi po celém území střední Evropy velmi rozšířený. Byl však loven a pronásledován pro svou kožešinu. U nás už se téměř nevyskytuje. Je to noční lovec a loví sám. Při příchodu jara nastane čas páření, po kterém se rodí 2 – 4 mlaďata.V národních parcích Bavorský les a Šumava se opět vyskytuje volně.
Ryse můžeme spatřit v málo navštěvovaných lesích s bohatým podrostem, až po hranici lesa.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "savci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.