Srnec obecný

délka těla 110-130 cm, výška v kohoutku 65-75 cm


Nejmenším druhem středoevropské vysoké zvěř je právě srnec. Jeho čas na pastvu nastane většinou za soumraku a v noci. Pokud se však nachází v klidných oblastech, můžeme ho na pastvě potkat i přes den.
Srnec a srnka jsou spolu jen v období říje. Avšak srny s koulouchy spolu žijí několik měsíců. Říje probíhá od července do srpna. Do narození mláďat uběhne devět a půl měsíce.
Srnce můžeme potkat v lesích s hustým nízkým podrostem, na loukách či polích.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "savci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.