Sýkora koňadra

velikost 14 cm


Co se Evropy týká, tak je sýkora koňadra největší a nejčastěji se vyskytující sýkora.
Pokud uslyšíme zpívat sýkoru, uslyšíme znějící „cici-bé, cici-bé“.
Sýkoru můžeme potkat všude, kde jsou stromy, ale v lidských obydlích.
Sýkora se živý hlavně hmyzem, ale také jeho larvami. V zimě konzumuje olejnaté semena.
Hnízdí od nížin až po horské polohy. Hnízda vyhledává v dutinách.
Sýkora koňadra je nestěhovavým ptákem.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "Ptáci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.