Užovka obojková

délka až 2 m


Tento had se živý především obojživelníky, které loví většinou brzy po ránu ve vodě í na zemi.
Po zimním spánku, tedy na jaře, se velmi často vyhřívá na slunci.
Samice klade vejce na místech s nejvyšší teplotou okolí. Z vajíček se pak líhnout mláďata a to v srpnu nebo září.
Zimní spánek u užovky začíná v říjnu. Tento spánek přečkává pod kořeny stromů, pod kameny nebo na jiných chráněných místě.
Užovku můžeme potkat na vlhkých loukách, nebo na březích rybníků.
Užovka patří mezi naše nejhojnějšího hada.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "ryby, plazi, obojživelníci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.