Veverka obecná

délka těla 20-25 cm; délka ocasu 15-25 cm


Veverka je rozšířená po celé Evropě. Vysoko v korunách stromů poblíž kmene, si veverka staví hnízdo kulovitého tvaru. Toto hnízdo pak vystýlá trávou a mechem. Staví si i několik příležitostných hnízd, které používá jak k přespání, tak i hraní. V zimě tráví svůj čas v hnízdě, ale neupadá do zimního spánku. Během podzimu vyhledává potravu, kterou pak následně zahrabává do země či schovává do dutin stromů a tak si vytváří zásobu potravy na zimní období.
Během roku jednou nebo dvakrát vrhne 3-5 mláďat. Ty jsou pak vychovávány samicí v hnízdě.
Nepřítelem veverky je kuna lesní.
Veverku můžeme najít v listnatých,smíšených a jehličnatých lesích, ale taky v parku či na zahradě.


Pokud chceš si toto zvíře vytisknout do svého deníku, tak klikni v menu na "savci" a pak na "Kartičky do deníku" ;)


Zdroj:
Naše příroda: živočichové a rostliny střední Evropy. Vyd. 1. Redaktor Vlastimil Lapáček, Renata Hromadová. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000. ISBN 80-861-9615-1.